Sałatka z kiełkami kalarepy czerwonej
Kolorowa sałatka z kiełkami kalarepy nada się na lunch, kolację, nawet na przyjęcie – jest pyszna i zdrowa.
Sałatka z kiełkami kalarepy czerwonej – składniki:
- słoik kiełków kalarepy
- ziemniaki ugotowane
- rzodkiewka – pęczek
- 4 jajka ugotowane na twardo
- sól, pieprz, majonez, jogurt naturalny
Sposób wykonania sałatki z kiełkami:
Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę, rzodkiewkę w plasterki, jajka w ćwiartki, kiełki przepłukać.
Przygotować sos majonezowy z jogurtem – będzie lżejszy od samego majonezu.
Wymieszać w misce wszystkie składniki, polać sosem i gotowe!
Zanim powstanie sałatka z kiełkami, można kiełki wyhodować w słoiku na kiełki.
Nasiona kalarepy czerwonej wsyp do słoika, zalej woda i odstaw na kilka godzin. Następnie wodę zlej przez nakrętkę. Nasiona należy przepłukiwać około 3 razy na dobę pod kranem. Nakrętka z perforacją umożliwia wygodna hodowlę kiełków bez konieczności jej odkręcania. Po 4 dniach kiełki są gotowe, można je wrzucić do sałatki.
Kalarepa, tak samo jak rzodkiewka, bardzo szybko kiełkuje. I ma ciekawy kolor. Kiełki kalarepy są źródłem witamin (A, C, D), enzymów i mikroelementów. Wpływają pozytywnie na odporność organizmu, pobudzają i stymulują pamięć. Warto jeść je często, na pewno będziemy wówczas bezpieczniejsi w przypadku ataku wirusów. Jak większość kiełków ułatwiają trawienie. Sałatka z kiełkami kalarepy posiada więc 3 ważne cechy: jest smaczna, zdrowa i ładna.